Der er mos i plænen

Vi kender det sikkert alle sammen i større eller mindre omfang, der er kommet mos i græsplænen, det kan være ret irriterende hvis det er ved at tage overhånd og samtidigt er det også meget svært at gøre noget ved.

Hvis du vil mosset til livs så skal du give græsset bedre vækstbetingelser end du giver mosset, men det kan på nogen plæner være en ret omfattende og svær opgave. Sommerhus ejerne kan sikkert nikke genkendende til, at det hjørne i haven hvor der står mange grantræer, der har græsset ekstra meget mos at slogs med, det skyldes at grantræerne giver god skygge og fugtige betingelser for mosset, og de har dermed bedre betingelser for vækst end græsset.

Naturligt forekommende betingelser er en ting, så er der de betingelser som vi kan gøre noget ved, og det er dem jeg vil forsøge at komme lidt ind på i artiklen her. Der er lille håndfuld ting som du kan gøre for at påvirke græsset betingelser positivt og dermed kvæle mosset. Det er nemlig sådan at græsset holder mos nede og mos holder græs nede.

Din plæneklipper skal virke
Hvis du vil mos til livs for er det yderst vigtigt at din plæneklipper er i top form. Den skal være indstillet til den rigtige højde, for hvis du klipper græsset for lavt, så har det svært ved at slå gode rødder og samtidigt har det også svært ved at nå højst op i kampen om lys. Jeg har selv gjort den fejl i mange år, for en tæt klippe plæne er jo smuk! Dernæst så er det vigtigt at du har en opsamlingsboks der virker. Gammelt græs i plænen giver nemlig fugt, og fugt er godt for mos. Det græs som din plæneklipper ikke har samlet op, skal du rive sammen.

Luft din plæne ved sæsonstart
Rødderne til græsset skal have noget luft når sæsonen starter, de har været pakket ind hele efteråret og vinteren. Der er forskellige måder at give dem luft på, hvis du er til hårdt manuelt arbejde så skal du bare have fat i din gamle rive, og så ellers bare rive i bund, det fjerner samtidigt også mos. Hvis du ikke er til manuelt arbejde så kan du købe en plænelufter kniv til din plæneklipper, den fåes i de fleste bygge markeder idag.

Gødning – din plæne vil elske dig for det!
Græs er ligesom alle andre planter, det elsker gødning. Du kan her ved sæson start udvande lidt gødning til græsset for at give det nogen rigtig gode betingelser imod mosset. Du kan evt. blande din gødning op med lidt jernvitriol (læs lige ediketterne inden du går i gang med det), jernvitriol slår nemlig mosset ihjel. Men husk at lufte plænen inden du gøder!

Nu er det i denne her artikel mosset vi betragter som ukrudt, men græs er faktisk også ukrudt. Det er dog noget af det pænere ukrudt som jeg gerne ser i min have.

Hvis du har luftet din plæne med plænelufter kniv, så er det en rigtig god at rengøre din græsslåmaskine godt og grundigt efter brug. Hvis du er en af de heldige der har en centralstøvsuger i garagen til støvsugning af bilen, så vil jeg anbefale dig at give plæneklipperen en tur med den. Løs mos der falder ned på græsset kan nemlig sætte sig til ny mos vækst.