Elektroniske cigaretter

20102014-05Elektroniske cigaretter, eller e-cigaretter som de kaldes normalt – bliver mere og mere populære. De har eksisteret i mange år, og det var de verdensomspændende rygeforbud, der førte til deres stigende popularitet. Nu er de et normalt syn, specielt nyttige for rygere, der er trætte af at blive forvist til de grimmeste dele af offentlige bygninger. Elektroniske cigaretter kan fås overalt, kan blive brugt overalt og virker til at være på en ustoppelig mission to at vinde over cigaretter.
De første eksempler på elektroniske cigaretter blev anset som en nichegenstand. Nogle folk blev behandlet, som om de brød loven ved at ryge rigtig tobak. De er dog blevet mere og mere normale. De bruges i toge, busser, skoler, overalt hvor det nu er umuligt at ryge rigtigt. De har endda fået deres egen terminologi. E-cigaretbrugere er ikke “rygere”, de er “dampere”.
Der er mange årsager til deres popularitet. En er, naturligvis, deres belejlighed. De er ikke forbudte overalt. For det andet er deres røg ikke rigtig røg og overhovedet ikke problematisk for ikke-rygere. For det tredje er de langt billigere end cigaretter, og slutteligt antyder den nuværende research at den anvendte olie indeholder langt færre af de kemikalier, som du ellers inhalerer fra tobak. Du får dit nikotin “hit” bagerst i halsen uden at få tjære i lungerne. Du skal heller ikke bekymre dig om nogensinde at miste din lighter igen – lighteren er en del af e-cigaretten. Hvad er det ikke at kunne lide?
Nichesmage har også ramt markedet? Har nogen hørt om Skittles? Du kan få de fleste tobakmærker, mange forskellige søde smage, alt den mint du kan klare. Hvis du kan håndtere nikotineffekten sammen med en anden smag, så findes der en væske, der passer til dig. Det er ligeledes muligt at få væske med forskellige styrker, så hærdere rygere kan få en høj dosis, festrygere kan få en lavere smængde. Du kan endda få nikotinfrie væsker, hvis du kun vil have rygeoplevelsen. Alle vinder.
Hvordan virker en e-cigaret rent faktisk? Selv om der findes forskellige typer af e-cigaretter, er der mange basale ligheder. De har alle en strømkilde, normalt genopladelige. De har alle en forstøer – denne opvarmer e-væsken – og de har alle en form for væskeleveringssystem og -beholder. Forstøveren opvarmer væsken og producerer den damp, som mange rygere nyder, da den simulerer rigtig røg. Et hiv fra e-cigaretten trækker væsken hen over varmeelementet og damperen inhalerer den resulterende damp. De brænder ikke tobak af, så der er ingen kuldioxid, stank eller røg som resultat; kun vanddamp, der hurtigt forsvinder.
De tidligeste e-cigaretter (eller PF, personlige forstøvere) slog også på forbindelsen til tobakscigaretter, da de var helt cylindriske og immiterede de rigtige cigaretter. Nu er valget dog enormt: Der findes mange forskellige typer, i mange forskellige farver, som passer til alle typer af smag. Mange e-cigaretter kan også fyldes op igen.
E-cigaretter løser mange problemer for nutidens rygere. Du behøver ikke acceptere den smertefulde ventetid på at finde et rygeområde. Du er ikke længere henvist til de mest nedbrudte områder af bygningen. Du skal ikke længere stå ude i blæst og regn, mens dine kolleger hyggesnakker inde i varmen. Hvad har du at miste?