Energivenlige tørretumblere – Bliv klogere her

De seneste årtier er antallet af hvidevarer steget i de danske husstande. Køleskab, fryser, ovn, kogeplade, emhætte, opvaskemaskine, vaskemaskine og tørretumbler dækker hele remsen af hvidevarer, og mon ikke de fleste kan nikke genkendende til at have en af hver i deres hjem? Der er ingen tvivl om, at de kære hvidevarer er en uundværlig hjælp i dagligdagen. De er med til at lette de huslige pligter, og de kan give lidt mere overskud i hverdagen i forhold til at fokusere på de vigtige ting.

Hvidevarer er efterhånden så dybt forankret i vores hverdag, at vi ikke længere tænker på driftsomkostningerne af hvidevarerne. Det er imidlertid ikke helt irrelevant at holde et vågent øje med disse, da el- og vandforbruget ellers hurtigt kan løbe løbsk. Er du flyttet i bolig, hvor hvidevarerne i forvejen var installeret, kan det derfor godt betale sig at følge op på deres energimærke. En god tommelfingerregel er, at hvidevarer i dag helst skal være af energimærke A eller derover for at være billige i drift.

En hvidevare, som bliver udfordret af denne regel, er tørretumbleren. Som den eneste hvidevare har denne svært ved at opnå energimærke A, da energiforbruget er rigtigt højt for tørretumblere. Som markedet ser ud i dag, er det derfor kun tørretumblere med indbygget varmepumpe, som kan få tildelt energimærke A. En varmepumpe er opbygget således, at den optager varme fra omgivelserne. Herefter omsætter den energien til varmeenergi ved et højere temperaturniveau. Denne proces medvirker til, at tørretumbleren bliver mere energieffektiv i drift.

Energimærket er fastsat ud fra bestemte EU-regulativer, og hver hvidevare skal igennem en række tests for at få tildelt energimærket. Skalaen spænder fra energimærke A til energimærke G, hvor førstnævnte som sagt er klart bedst. Ydermere er energimærke A blevet optimeret gennem tiden til at rumme energimærke A+, A++ og A+++.

Ønsker du en tørretumbler med varmepumpe, er du nødt til at vælge en kondenstørretumbler frem for en aftrækstørretumbler. Indtil videre er det nemlig kun kondenstørretumblere, som fremstilles med varmepumpe. En kondenstørretumbler er indrettet således, at overskydende fugt og vand kondenseres og samles i en beholder, som skal tømmes efter hver omgang. En aftrækstørretumbler kræver et aftræk til fri, hvorigennem overskydende vand og fugt kan ledes ud. En kondenstørretumbler er derfor nemmere at installere, men den kræver også mulighed for udluftning, da den afgiver meget varme. Denne varme er imidlertid endnu et energivenligt plus ved kondenstørretumbleren, da den overskydende varme kan anvendes til at opvarme det rum, som tørretumbleren står i. Du kan læse meget mere om kondenstørretumblere på Chamber.dk hvor de også har samlet tørretumblere med gode kundeanmeldelser.

Ovenstående kan hurtigt gøre det meget teknisk at skal vælge en tørretumbler, men det er slet ikke meningen. Det kan blot gøre det nemmere for dig at vide, hvor du skal påbegynde din jagt, såfremt du er på udkig efter en energivenlig tørretumbler. Et andet godt trick kan være at kigge efter Go’ Energimærket. Dette mærke tildeles den bedste femtedel inden for hver hvidevarekategori. Det er derfor kun creme de la creme, som bliver tildelt dette energimærke.