Forbruger

Forbrugslån skal man holde sig fra

Du ved det måske allerede… Forbrugslån er en rigtig dårlig ide. Alligevel er der tusindvis af danskere der optager lån til forbrug hvert eneste år. Nogen gør det som almindelige kontantlån hvor de får pengene i hånden, mens andre vælger at købe ting på klods.

Butikkerne er så smarte i dag, at de næsten er villige til at finansiere hvad som helt. De har nemlig alle en eller flere aftaler med nogle større långivere og ved at få kunderne til at købe deres varer for lånte penge, så får de ikke kun et salg, men de får også en kommission fra långiveren.

At långiveren har råd til at betale en kommission til butikken skyldes udelukkende, at deres lån er dyre. Det vil altså sige, at du som den der optager lånet kommer til at betale både kommissionen til butikken, men også renter og gebyrer til det selskab der stå bag det ydede lån.

Et af de værste lån er det der kaldet et sms lån. Det går kort fortalt ud på, at du ved hjælp af din mobiltelefon kan låne op til 4.000 kroner uden at stille nogen form for sikkerhed. Du skal sende en sms med dine oplysninger og efterfølgende svare tilbage på en bekræftende sms du modtager og vupti, så har du optaget et lån.

Det at det hele går så nemt burde egentlig være en fordel, men hvad mange ikke lækker mærke til eller for den sags skyld, tænker over er, at de betaler over 1000% i renter og gebyrer. Renterne i sig selv er ofte holdt nede på et niveau hvor det ikke ser SÅ slemt ud, men hvis man lægger gebyrerne oveni, så bliver det uhørt dyrt.

Forestil dig, at du skulle ud og købe et par nye cowboybukser og du optager et lån for at gøre det (det er det der kaldet et forbrugslån). Bukserne koster 800 kr. og via din mobiltelefon, så låner du de tusind kroner og betaler. Når der er gået en måned, så skal lånet betales tilbage og du indser, at det har kostet dig lige så meget som hvis bukserne havde kostet 8.000 kr. Det er jo vanvid!

Der er ikke noget galt i et penge lån, men det er væsentligt hvad du bruger pengene til. Forbrug er en dårlig plan, for det er altid penge ud af vinduet. Her er det meget bedre hvis du vælger at spare op. Det betyder naturligvis, at du bliver nødt til at vente lidt inden du kan købe tingen, men samtidig optager du heller ingen gæld.

Valgte du at låne til at investere, så var det en helt anden snak. Kan du låne billigere end det afkast du kan få på din investering, så betyder det, at du har en netto fortjeneste og at du derfor går derfra med penge på lommen. Det er den måde rigtig mange mennesker er blevet rige på. De har lånt penge til at investere i noget og har så været gode eller heldige, at deres investering har givet et bedre afkast end det har kostet dem at låne pengene.