Fra skrald til hvidevarer

Hvert år bliver der brugt tonsvis af plastik til alt fra vandflasker til opbevaringsbøtter og andre småting, som alt sammen produceres for at gøre hverdagen lidt lettere for os andre. Det meste af dette plastik er tiltænkt genbrug, men noget af det havner desværre i naturen, hvor det naturligvis ikke kan nedbrydes. Dermed bliver der hvert år gjort skade på naturen ved at de grønne områder bliver brugt som én stor skraldespand, Især ved strande og i vandet kan man finde meget plastik, som svømmer rundt. efter at det skødesløst er blevet smidt væk. Et ord som miljøsvineri kommer til ens tanker – og det er jo i bund og grund også det, det er.

Heldigvis har hvidevareproducenten Electrolux valgt at tage sagen i egen hånd for at få bugt med noget af det overskydende affald. Selvfølgelig kan Electrolux ikke redde hele verdenen, men hvidevareproducenten må siges at gøre en seriøs indsats for at bruge skraldet til noget konstruktivt. Electrolux har siden midten af 2010 arbejdet på projektet ”Vac from the Sea”. Projektet bygger på, at Electrolux indsamler plastik fra både Stillehavet, Det Indiske Ocean, Atlanterhavet, Middelhavet, Østersøen og Nordsøen og omdannet dette plastik til intet mindre end støvsugere. De første Vac from the Sea støvsugere kom på markedet i slutningen af 2010, I første omgang har der blot været fremstillet 5 prototyper, som er blevet udstillet rundt om i verdenen for at gøre opmærksom på problematikken med plastik. Men sagaen om genbrugsplastik stopper ikke her for hvidevaregiganten.

Marts 2011 står nemlig i forskningens tegn, da forskningsorganisationen 5 Gyres drager ud på en ekspedition i Sydamerika med støtte fra Electrolux. Ekspeditionen kaldes Sea Dragon og har til formål at forske yderligere i plastik forurening. Electrolux’ rolle i ekspeditionen vil være at bidrage til kortlægning, indsamling og forskning i plastik og genanvendelse af plastik. Man kan derfor godt formode, at vi ikke har set de sidste gode og billige hvidevarer producereret af genbrugsplastic – og som sagt, så kan man ikke andet end at tage hatten af for Electrolux’ indsats.

Ønsker du at læse mere om Vac from the Sea-projektet, kan du finde meget mere information på Electrolux’ hjemmeside om emnet: http://www.electrolux.se/Innovation/Campaigns/Vac-from-the-sea/. Du kan også følge med i ekspeditionen via en blog, som dagligt vil blive opdateret med nye historier om plastikeventyret.

Skriv en kommentar