Fremtidens robotplæneklippere

Robotterne er begyndt at indtage danskernes hjem, plejehjem og virksomheder. Robotterne er tilmed ofte oppe i den politiske debat i forbindelse med hjemmeplejen, og vi ser dem jævnligt omtalt i nyhederne. Der er fortalere og modstandere, men under alle omstændigheder er de kommet for et blive – og de letter arbejdsbyrden gevaldigt. Teknologien, og den generelle udvikling over de seneste giver gode vilkår til en udvidelse af sortimentet – denne gang ser vi nærmere på robotplæneklippere.

Vi kender i dag robotstøvsugeren, som mange danskere allerede har taget til sig, og efterhånden står i utrolig mange private hjem. Denne sommer er det efter alles udsagn robotplæneklipperens tur, til at få sin indmarch i de danske haver. Teknologien har gjort det muligt, at skabe et resultat, som kan måle sig med den manuelle klipning af græsset. Via sensorer, og en kantledning, finder robotten rundt i haven, og klare klipningen. Oveni købet slår robotten græsset så fint, at man ikke behøver at opsamle græsset bagefter. Dette kaldes Bioklip og græsset ligger sig ned imellem de eksisterende græs, og bliver en form for gødning til græsplænen.

Derudover kan din robotplæneklipper stå i den medfølgende ladestation (dockingstation), hvor den bliver opladet. Den kører direkte fra ladestationen og ud for at slå græsset, på det indstillede tidspunkt. Det kræver dog, at man ligger kantledningen rundt langs græsplænen. En fordel er dog, at den blot kan ligges, og ikke behøver at blive gravet ned. Der vil så gå en sommer, før at ledningen ikke er synlig mere. Man kan dog også hvis man ikke kan leve med synet af ledningen, grave den ned fra start.

Robotplæneklipper arealet

Arealet som en robotplæneklipper kan klare variere fra 400 kvm. og op til 2000 kvm. Det dækker de fleste private haver, men kommer man udenfor byerne er dette dog stadig en begrænsning, da mange har større græsarealer. En anden udfordring, som robotterne stadig har, er intelligens hvad angår forhindringer i haven. Har man f.eks. et bed, en lille dam vil den ikke registrere dette, hvis man ikke har lagt ledningen rundt omkring disse. Og derudover er den begrænset ved en hældning på plænen på over 33 %.

Mon ikke vi ser i fremtiden at en robotplæneklipper kan navigere på græsplænen, uden den nedlagte kantledning, så den blot via. sin intelligens kan afkode om der er tale om græs, fliser, vand og lignende. På nuværende tidspunkt har dette dog ikke fungeret optimalt, og derudover er den medfølgende kantledning meget let at placere på plænen. Efter ganske kort tid vil den ydermere være helt skjult, så den er dækket 100% af græs – derved ser jeg det ikke som et problem, men nærmere en sikkerhedsforanstaltning. Hvad hældningen angår må det være et spørgsmål, om at der skal ligges flere kræfter i motoren på robotten, samt konstruktionen omkring hjulene.

Dog tror jeg ikke de forskellige producenter, i takt med den øgede efterspørgsel, vil begynde at speede udviklingen op omkring disse udfordringer. Teknologien ligger der helt sikker, så det må være et spørgsmål om økonomi og ikke mindst hvordan det vil fungere i praksis i de danske haver.

2 kommentarer til “Fremtidens robotplæneklippere”

  1. Min nabo har sådan en tingest og jeg synes den larmer alt for meget. Selve slåningen er ok, men jeg bliver idiot af at se den køre rundt om sig selv tusind gange, så det er helt sikkert at jeg aldrig skal have sådan en 🙂

    Svar
  2. Vi har selv en robotplæneklipper, jeg tror det handler meget om hvilken en man har om den larmer. Det er ligesom med almindelige plæneklippere, de fåes med forskelligt støj niveau 🙂

    Svar

Skriv en kommentar