Fremtidsforskning og tidsånd

En af mine nevøer, Niko, er godt på vej til at blive et kendt navn indenfor design. Han er tilsyneladende noget af et naturtalent, men han har bestemt også brugt mange år på at uddanne sig, og – som han fortalte forleden dag, da han var på besøg hos os – så handler det også om at prioritere sin tid rigtigt.

Det er nemlig ikke nok at have blik for smukt og funktionelt design. Man skal også følge nøje med i de trends, der opstår inden for de forskellige felter, man beskæftiger sig med. Det nytter jo ikke noget at skabe selv det smukkeste design, hvis det ikke passer med den herskende tidsånd.

For ikke så længe siden blev Niko kontaktet af en sydkoreansk bilproducent, som også bygger biler på et par fabrikker i Europa. De ville gerne hyre ham i en periode til at hjælpe med udviklingen af interiøret i en ny bilmodel. Det syntes Niko var en meget spændende opgave, for han har aldrig tidligere arbejdet med biler, som i øvrigt ikke interesserer ham ret meget. Det var heller ikke lige det områ de, han havde lært mest om hos PEJ Gruppen tidligere. I øvrigt – som en ren sidebemærkning – skal nævnes, at fremtiden for mange mindre virksomheder er at benytte et kontorhotel. Læs mere om den slags her: http://www.kontorhoteller.com/

Men det er ikke noget problem – måske snarere tværtimod, fortalte han. For det handler meget om, at folk skal føle sig hjemme i trygge omgivelser, når de sidder i deres bil. Og så er det ikke sikkert, at det ligefrem er fra bilindustrien, man skal hente sin inspiration til designet af en bils interiør. Inspirationen kan lige så godt hentes fra den måde, de fleste har indrettet deres hjem på, ligesom diverse kontormaskiner, som mange mennesker bruger hver dag, kan sætte ideer i gang, når kabinen og ikke mindst førerpladsen i en bil skal designes.

Vi ser det jo for eksempel med køkkenmaskiner og hårde hvidevarer, hvordan teknikken og funktionaliteten har ændret sig over årene – typisk fra drejeknapper til trykknapper af fingertouch typen. Og så er der jo i dag et display i næsten alle slags hårde hvidevarer – i mange tilfælde nok mest, fordi det ser smart ud.

Men det er den type udviklinger, jeg holder skarpt øje med og overvejer, om noget tilsvarende kan bruges i helt andre sammenhænge, forklarede Niko. Nå ja, nu skal du jo ikke tro, at mit arbejde bare går ud på at kopiere noget, der er sket indenfor andre områder end det, jeg lige nu og her arbejder med, for sådan er det slet ikke.

Tværtimod følger jeg også nøje med i alle former for fremtidsforskning, for her kan jeg ofte hente ideer til udformningen af en opgave, jeg står med. Fremtidsforskningen siger ganske vist ikke direkte noget om design, men den kan fortælle mig en hel del om, i hvilken retning udviklingen vil gå og hvad sådan en udvikling giver folk af forventninger til fremtiden.

Som udgangspunkt  skal alt være lettere og mere logisk at betjene, men det kan dygtige ingeniører jo selv finde ud af. Derimod skal der en designer til at finde ud af, hvordan folk føler sig godt tilpasse og direkte tiltalt af diverse knapper og betjeningsgreb.