Gode råd til køb af biopejs

Sikkerhed, kvalitet og fleksibilitet er noget af det mange producenter af biopejse slår på. Det er dog ikke alle der følger deres mål helt til døren, og derfor kan man som forbruger ikke altid være helt sikker. Især internettet har gjort at useriøse købmænd fra udlandet kan sælge biopejse af en uheldig kvalitet. Her kan du læse lidt om hvordan du kan se om en biopejs er af ordentlig kvalitet eller ej. Derudover får du et par gode råd du skal tage med i tasken inden du køber en biopejs.

Forældre, børn, husdyr og biopejse

De mest kendte problemstilling er personer med børn og husdyr som er bange for risikoen den åbne ild kan indebære. Det er egentlig ikke fordi det er en biopejs de er bange, men blot fordi at børn eller dyr måske ikke har samme respekt for ilden som forældrene. Det er derfor ikke en kritik, men et problem der skal løses. Det er klart at en godkendelse af et produkt ikke hjælper særlig meget, man kan f.eks. stadig køre galt i en bil. Man kan dog sørge for at produktet som biopejsen er så sikkert som muligt, hvorved risikoen for uheld sænkes. Har man børn eller husdyr er det derfor godt at gå efter et produkt med en glasfront, det betyder at børnene ikke kan få tilgang til ilden, eller kaste noget ind i flammen. Spørgsmålet er dog: Hvornår vil du bruge din bioethanol pejs? Formegentlig bruger du den når børnene sover, og gør de det ikke, vil du formegentlig være tilstedet til at holde styr på børnene inden det går galt.

Afslør om biopejsen er noget billigt bras

Udvalget af biopejse er meget stort, og det er især forstærket i og med at der bliver solgt produkter igennem auktionshuse – danske såvel som udenlandske. Det betyder at man altså nemt kan få en billig biopejs fra udlandet, og her kan man risikere at komme galt afsted. Når det har med åben ild at gøre, bør man ikke gå på kompromis med kvaliteten, og det gør man ofte når man vælger den billige løsning. Udover hvor biopejsen kommer fra og hvad den koster, kan du også kigge på godkendelser. For at opnå en godkendelse skal producenten investere et større beløb for at få udført en masse test, og derefter tilpasse produktet til de sikkerhedsmæssige krav de uvildige eksperter måtte komme med. Det betyder at producenten har taget produktudviklingen mere seriøst, og har haft meget fokus på sikkerhed ved anvendelse af deres produkt.

Du bør også kigge på…

Udover de andre kvalitetsråd du har læst, er der også andre ting du kan kigge på. Det primære er brændkarret, da det er her flammerne kommer fra. Det er vigtigt at du ikke vælger en kop-løsning, men går efter et aflangt og robust brændkar i rustfrit stål. Endnu bedre er det hvis det er et dobbeltbrændkar, idet spildt bioethanol vil ryge derned og ikke på gulvet eller lignende steder. Dertil er det også fornuftigt at gå efter et brændkar som har et svampesystem der binder bioethanolen i brændkarret, derved ryger væsken ikke ud såfremt pejsen vælter eller måtte ryge ned fra væggen (selvom det formegentlig aldrig ville ske).

Installationen kan være nem

Som du kan se i videon her, kan installationen af en biopejs være ganske nem. Vauni har valgt at anvende de samme vægbeslag som man bruger til fladskærms tv, og de er meget nemme at montere. Dertil er der den lille bonus at man kan fastgøre pejsen til vægbeslaget, således at de ved et uheld ikke kan afhægtes. Andre modeller bruger lister der er lidt mere langhårede, idet man skal ramme lige på milimeteren for at pejsen kan hænge på dem. Andre kræver at du anvender skruer alene, og her er det også med at ramme lige på målet – og det kan altså være ret svært. Så selvom der ikke skal andet et par skruer til, skal man stadig har hænderne skruet rigtigt på. Har man det ikke, kan man altid få hjælp af naboen, en ven eller i sidste ende en håndværker.

En kommentar til “Gode råd til køb af biopejs”

Skriv en kommentar