Husk at holde ferie – og undgå at blive syg, når du holder fri

Statistikkerne har talt – flere og flere bliver stressede, og i flere tilfælde kan det skyldes, at vi ikke får slappet ordentligt af. Yderligere er der problemet med, at når vi endelig har ferie og kan slappe af, så bliver vi syge. Hvorfor er det egentlig sådan, og hvad kan vi gøre for at undgå dette?

Derfor bliver vi syge, når vi har fri

Videnskab.dk har et bud på, hvorfor vi bliver syge, når vi har fri. Nogle vil mene, at der op til ferien bliver arbejdet så hårdt, at sygdommen bliver udskudt. Men det passer ikke. Faktisk er der flere forskellige muligheder, og i bund og grund handler det om at leve sundt og undgå stress, for det er især stress, der er den primære grund.

Et bud på, hvorfor dette sker, er, at vi faktisk allerede er syge, inden ferien starter – men vi benægter bare symptomerne. Og når vi så endelig rejser væk til et andet land eller bare vælger at holde fri derhjemme, så rammer det dig, så det kan mærkes. Jobbet kan ikke længere aflede dine tanker, og symptomerne bliver for alvor mærkbare.

Hvad kan du gøre?

Det handler om at holde stressniveauet nede løbende, hele tiden. At arbejde sig ihjel for at efterfølgende holde en lille uges fri på Mallorca, er ikke en langvarig løsning. Løbende god trivsel er vigtigt. Pauser er vigtige. Sund kost og motion er vigtigt. Har du det på plads, kan du tage på ferie med god samvittighed, og chancen for, at du bliver syg på Gran Canarias strande bliver minimeret.

Hvilken ferie er bedst?

Hvor slapper man egentlig mest af, og hvilken slags ferie er bedst for dig, der arbejder hårdt? Det er om noget meget individuelt, men et bud herfra kunne være en ferie i form af en bilferie sammen med dem, du holder af. Det kan lyde, som en lidt mærkelig ting, men en af de store grunde til, at vi bliver stressede, er grundet manglende indflydelse på arbejdspladsen. Hvis du ikke føler, at du har kontrol eller indflydelse, og er du oveni hatten sammen med kolleger, som er knap så søde i mod dig, vil det påvirke dig negativt, og det kan rent faktisk føre til stress.

Her kan der drages en omvendt parallel – omend den er speciel – mellem en bilferie sammen med dem du holder af i modsætning til det stressede job. På bilferien er du først og fremmest sammen med mennesker, du holder af; det kan være gode venner eller familie. Derudover har du jo faktisk kontrol over situationen. Destinationen kan du ikke lave om på, men du kan køre i eget tempo og selv bestemme ruten. Omvendt kan du måske ikke gøre det samme på arbejdspladsen, og det er hér, det går galt.

Rådet er en anelse specielt, men der er flere, der har været i en stressfyldt situation, som vil kunne sige god for det.

Så husk at holde ferie, og hold små ferier internt i dit sind i hverdagen. Så undgår du at blive syg, når du holder fri, og du kan nyde livet endnu bedre.

En vellykket ferie uden stress og jag
En vellykket ferie uden stress og jag – med familien.