Hvad er en pejs og dens funktion?

En pejs er et tilmuret, enten åbent eller aflukket ildsted, som bruges til at varme et eller mere end et rum op i en husstand. Pejsen stammer fra middelalderen, hvor dens funktion var at opvarme rum, ligesom i dag. Pejse bliver også ofte henvist til som åbne ildsteder, kaminer, eller som i de helt gamle dage, arner. I dag er det muligt at finde utallige typer af pejse som ikke kun vægter funktionalitet, men også design og former for brændsel. Man kan blandt andet benytte sig af biopejse, som tager hensyn til miljøet, da de brænder på bioethanol – f.eks. pejsene fra Vauni. Endvidere findes der mange former for design indenfor pejse, som fx de fritstående pejse, der ikke er attacheret til en væg. Pejse som denne fokuserer mest på design og fungerer som en moderne pejs.

Brug pejsen som samlingssted for familien
Der er mange fordele ved at have en pejs. Pejsen er det ultimative samlingssted for familien og vennerne, da pejsen er og altid har været et symbol på hygge. Pejsen skaber en unik og hyggelig stemning, som det ikke er muligt at finde andre steder. Når man først får placeret sig foran den varme pejs, med en god bog og en kop kaffe, er det svært ikke at lade sig rive med af den hyggelige stemning. Udover at skabe stemning er pejsens oprindelige funktion heller ikke at forglemme. Pejsen er en suveræn varmekilde, som garanterer en behagelig temperatur i et ethvert rum. Pejse fra Vauni der brænder på bioethanol giver også varme, dog ikke i samme mængde. En pejs der anvender brænde giver typisk 6-9 kW varme hvor en pejs fra Vauni giver 2-4 kW.

Pejs fra Vauni
Pejs fra Vauni

Pejsen lægger derudover også op til nogle hyggelige aktiviteter med børnene, som fx at riste skumfiduser og kastanjer over den åbne ild, hvilket er en aktivitet, der ikke kræver tørt vejr (det bør man dog ikke gøre med biopejse). Endvidere er pejsen gået hen og blevet et ”must have” når der er tale om indretning. På grund af udviklingen af design indenfor pejsebranchen er der ingen grænser for hvad en pejs kan gøre ved et ellers kedeligt rum. Med en pejs underbygger man den hyggelige stemning, på en meget stilet og sofistikeret måde. Pejsen er altså en klog investering, da den gavner dig på mange områder.

Som sagt er pejsen vejen til at skabe en god og hyggelig stemning, men, der findes dog også nogle få ulemper ved pejsen. Når man investerer i en pejs er der nogle få besværligheder der følger med. Dette er blandt andet den tilhørende rengøring. På grund af sod og aske kræves det, at man en gang imellem rengør pejsen på både udvendig og indvendig, men der er dog kun tale om sjælden rengøring. Desuden medfølger der også nogle omkostninger, hvis man anskaffer sig en pejs i form af brændsel. Ydermere skal man huske på, at afhængig af pejsen og rummets størrelse, kan det tage tid for en pejs at opvarme et rum hvis pejsen er den eneste varmekilde i huset. Men disse små tilhørende besværligheder skal ikke stoppe nogen i at anskaffe sig en pejs, da den hygge og stemning en pejs kan skabe er unik og på alle måder dyrebar.