Le Klint – design og historie i et

Mange er vokset op med Le Klint lamper og er således meget bekendt med designet. Man kan oven i købet have det sådan, at man ikke lægger mærke til Le Klint lamper. For designet er blevet synonymt med lamper som sådan. Og det må man jo sige er noget af en præstation.

Historien bag

Det ligeså smukke lamperne er, ligeså broget er dele af historien bag de berømte lamper. Lise Le Charlotte Klints (29. juni 1920 – 2. september 2012) døde for nylig, og hun var faktisk motoren bag designet. Men det var hendes farfar, der fik den oprindelig ide til de særegne lampeskærme.

Han skabte oprindeligt den først skærm i 1901. Men det var Le´s far, der tog patent på dem. Og han opkaldte virksomheden efter sin datter. Da Tage Klint døde meget senere gik virksomheden i arv. Og her blev datteren købt ud af sin bror. Så der ligger en kamp bag de smukke lamper, som står i stor kontrast til det yndefulde design.

Klassikere

Du kender nok en del af lamperne allerede. Det er for eksempel standerlampen, pendlerne og “Saksen”, der især er blevet berømte. Men der findes også mange andre lamper, man ikke lige ser til hverdag.

Nye modeller

Hvis du føler, at du har brug for en Le Klint pendel i dit hjem, kan du for eksempel prøve med en af de modeller, som ikke er ovenud berømte. På den måde kan du forny dit hjem og skille dig lidt ud. Af inspirerende modeller kan nævnes nr. 47, som er en ganske normal pendel. Den er bare rundt, og det er jo noget af et kunststykke i de materialer. Du kan også prøve med den, der hedder 130. Den består af en masse små skærme. Det har du måske set før. Men du har helt sikkert ikke set dem som en del af Le Klint serien. På den måde er der masser af ny at komme efter, hvis du skal have en pendel op at hænge, som er noget ud over det sædvanlige.

De har også været dygtige til at forny deres gulvlamper. Du kender selvfølgelig standerlamperne. Men det er især de en model som 510 og 515, man får øje på, når man kigger efter nye lamper. Her er der tale om banebrydende design, hvor materialerne ligesom slanger sig op som en flamme. Og det ser rigtig fængende ud. Det eneste, man kunne sige, var, at lamperne måske ser lidt for meget ud til at være tegnet på en computer. På en eller anden måde er de lamper, hvor man kan se håndværket mest elegante. Det er i hvert fald det, vi er vant til at se fra deres hånd.

Le Klint har også taget nogle chancer de senere år. Det kan du se i en model som den, der hedder Viper for eksempel. Her har de skabt en meget unik lampe, der snor sig i læder som en hugorm. Den er bevægelig i designet. Men også meget udfordrende. Og mange af deres kunder har nok skullet vænne sig til det syn.

Le Klint forsætter altså med at producere klassikerne, men arbejder også på at forny det stolte brand. Læs mere på Hometasia.dk.

Skriv en kommentar