Nytænkning indenfor genbrug af elektronik

De seneste år har der været en stigende interesse for genbrug af diverse elektroniske apparater, både mellem private og i erhvervslivet.

”Vi har i mange år efterladt os nogle tydelige fodspor i vesten med al vores affald, og “brug-og-smid-væk” kulturen er måske på vej tilbage”, siger Morten Storgaard der er Online Marketing Manager i firmaet Refurb.dk.

Refurb.dk er en virksomhed, der handler online med brugte computere, mobiltelefoner og tablets, som et alternativ til produkternes deponering eller destruktion. Virksomheden er skabt af et par unge, århusianske iværksættere, med det formål at indkøbe større partier af brugte elektroniske apparater med henblik på videresalg til private, og på denne måde både spare på miljøet og forbrugernes pengepunge.

Ser man på tendenserne, lader det da også til at danskerne bliver mere og mere bevidste om at udnytte deres elektronikudstyr arbejdskraft så længe som muligt. Direktøren for Refurb.dk, Ulrik Andersen fortæller: “Vi oplever en øget interesse for brugte computere. De solide computer mærker som IBM, HP etc. er designet til at holde 6-8 år, men ofte kasseres de længe inden af leasingselskaber og større virksomheder. Det giver os en unik mulighed for at købe dem billigt, opdatere dem på hardware og software, og derefter sælge dem videre på vores net-butik til ca. halv pris.”

Det er specielt de billige bærbare som er lettet at genanvende, da de ofte har mange gode år endnu når de store fimaer skrotter dem for nyere modeller.

Hvert år går der flere tons bærbare computere til spilde, og det har sat kreative hjerner over hele verden i blød. Op mod 90 % af indmaden i en computer, telefon og lignende faktisk kan genbruges, hvilket i sig selv er et kæmpe potentiale, der bare venter på at blive udnyttet. Hvis flere virksomheder og private forstod at udnytte dette, ville de også hjælpe ikke kun sin egen økonomi, men også miljøet. Af al den energi, som en laptop computer sluger i sin levetid, er det nemlig 80 % der går kun til fremstillingen af den.

En af grundene til at virksomheder som Refurb.dk ser en stigning i salg af brugt IT, er selvfølgelig finanskrisen, men også brugernes stigende bevidsthed om miljøet og spild. ”I Danmark ser vi også en stigende interesse indenfor handel med brugte computere og smartphones. På DBA.dk har man altid kunnet finde brugte IT-apparater på vej til nye ejere, men der er også kommet butikker og virksomheder de senere år, som fokuserer netop på genbrug af computere og telefoner”, fortæller Morten Storgaard.

Ikke kun på nettet ses denne tendens, men også ude i ”den virkelige verden”. Mange mindre virksomheder lever af at reparere og videresælge smartphones, da der ingen grund er til at smide den ud hvis skærmen går i stykker eller der er en anden defekt – indmaden og selve computer delen i telefonen, kan nemlig holde i mange år. Selv en billig PC kan ofte genanvendes op til 80%

Læs mere om Refurb her.

Skriv en kommentar