Om knickers

Ordet “Knickers” er oprindeligt en forkortelse af det amerikanske udtryk “knickerbockers”, et øgenavn for de hollandske indvandrere i New York – opkaldt efter forfatteren Knickerbocker (pseudonym for Washington Irving), der skrev romanen “Humorous History of New York” i 1809.

Traditionelle knickers er en slags knæbukser, der minder meget om de posede knæbukser, som var en del af den traditionelle hollandske bondedragt siden 1600-tallet. Disse bukser bliver spændt eller bundet ved knæet og bruges sammen med kraftige knæstrømper.

I 1860’erne så man for første gang knickers blive brugt som fritidstøj og til sport. De blev særligt populære i begyndelsen af det  20. århundrede i USA, og indtil 2. verdenskrig gik drenge sædvanligvis i korte bukser om sommeren og knickers om vinteren. Først når de kom i puberteten, fik de lov til at gå i lange bukser.

Gennem tiden har knickers også fundet udbredelse via sportens verden, bl.a. hos golfspillere, der – især i 20’erne og 30’erne – gerne iklædte sig “plus twos” og “plus fours”, som også er en form for knickers, der dog er lidt længere end de traditionelle, og som har et bredere knæbånd, som bukserne poser ud over. Navnene “plus two” og “plus four” kommer sig af, at disse bukser er hhv. to og fire tommer længere end traditionelle knickers. Denne type bukser blev i Danmark ofte kaldt for “pludderbukser”.

Knickers har især spillet en rolle inden for baseball i USA, hvor den første organiserede baseball kamp blev arrangeret i 1846 af en social amatørsportsklub, der kaldte sig “The New York Knickerbockers.” Senere er det blevet tradition, at baseball spillere bærer hvide knickers, og navne på det kendte baseball hold New York Knicks stammer også fra de traditionelle knæbukser. Men også indenfor andre sportsgrene har knickers været populære, blandt andet bjergbestigning, skiløb og cykelsport.

I dag er det almindeligt at kalde alle slags knæbukser for knickers, og de fås i mange forskellige materialer, for eksempel findes der denim, chino og sweat knickers. Moderne knickers kan være af forskelligt snit. Ud over materialevalget, kan lukningen være enten med lynlås, knapper, elastik eller snøre. Også ved knæene kan der være snører, elastikker eller spænder. Mange knickers har lommer på siden af lårene, og derudover kan der være almindelige stiklommer og baglommer. De mange lommer er selvfølgelig meget praktiske om sommeren, hvor man måske ikke har en jakke på. Så kan man i stedet bære pung, penge og mobiltelefon i de store sidelommer, der også ofte kan lukkes med en knap eller en lynlås.

Knickers er behagelige at have på og bruges derfor fortrinsvis som fritidstøj. Men der produceres også knickers i kraftigt, slidstærkt stof og med masser af praktiske lommer og eventuelt refleksbånd til arbejdsbrug for professionelle håndværkere og ambitiøse gør-det-selv folk.

Der findes knickers til damer og herrer, og for begge køn gælder det, at de udtrykker en vis afslappet stil. For kvindernes vedkommende er det dog værd at huske på, at ordet “knickers” har en helt anden betydning, hvis man befinder sig i England, Irland eller visse andre dele af Storbritannien. Her er knickers nemlig kvindeligt undertøj, og ikke – som vi kender det – praktiske og behagelige knæbukser til fritidsbrug.

Læs mere om knickers på wikipedia: http://en.wikipedia.org/wiki/Knickerbockers_%28clothing%29

Skriv en kommentar