Smart gennemgående pejseindsats

Jeg ser efterhånden flere og flere kunder der forelsker sig i pejseindsatse. Problemet er bare at de ikke altid har forudsætningerne for at få dem integreret i sit hjem. Jeg sammenligner det ofte med dilemmaet med mobiltelefonen, den skal være så lille som mulig, men skærmen skal være så stor som mulig. Sådanne modstridende faktorer har man set indenfor pejseindsatse, men med ny teknologi er reglerne for hvad der er muligt blevet ændret.

Typisk ville man have en pejseindsats installeret billigt og nemt et sted hvor der ikke var skorsten. Man ville gerne have en lav og aflang pejseindsats der ikke varmede synderligt meget, men som var nem at håndtere. Det hang bare ikke sammen med anvendelsen af træ som brændsel, og som biopejse der brændte på bioethanol nåede et fornuftigt punkt i forhold til sikkerhed og kvalitet, så man muligheden for at bruge dem som pejseindsatse.

Mange fordele

Ved at bruge bioethanol til at danne rammen for en gennemgående pejseindsats opnår man mange fordele. De førnævnte problemstillinger ophæves idet der ikke skal bruges skorsten, og idet man nemt og hurtigt kan tænde op i pejsen. Vedligeholdelse er også ufatteligt nemt, så for at være helt ærlig, så er det mest besværlige at finde den helt rigtige pejseindsats.

Den typiske løsning er at man ønsker en gennemgående pejseindsats udført efter specielle mål. Her ser vi oftest et mål som hedder 140L x 40H x 30D cm, hvilket ikke er noget problem. Man skal dog huske på at der med en sådan pejseindsats som vores godt kan komme gennemtræk, og det påvirker flammen. Derfor anbefaler vi som udgangspunkt minimum en glasfront som en løsning på problemet. Det påvirker selvfølgelig også prisen, og er du en kunde der netop går op i prisen på din pejseindsats, så er en model efter speciel mål ikke altid løsningen da de kan være ret dyre. Derimod kan en standard model være løsningen, typisk er de tiltænkt gulvet og har en normal firkantet form, men de kan faktisk også bygges ind(i hvert fald nogen af dem). Det er selvfølgelig vigtigt at du får en garanti fra sælgeren om at dette ikke vil være et problem, og igen er det vigtigt at du finder en model der kan installeres med en glasfront. Typisk kan du spare et beløb på over 5.000 kroner ved at vælge en sådan løsning, du mister bare lidt frihed til at præge designet idet dette allerede er forudbestemt af virksomheden.

Sådan installeres pejseindastsen

Den typiske kunde er ved at bygge hus eller renovere, og derfor er det ret simpelt at få tegnet pejseindsatsen ind i projektet fra starten, og derefter få en håndværker til at lave arbejdet. Har du derimod sat dig for selv at stå for det bør du lave hullet inden du bestiller pejsen. Det er smart idet du derved får det helt rigtige mål, det er jo ikke sikkert du kan lave hullet præcis den størrelse som pejsen du har bestilt. Installere du pejseindastsen i en gipsvæg kan du anvende gyprock til at isolere væggen med, hvor andre modeller der ikke er specialbygget faktisk bare kan sættes ind. Ofte skal man være sten sikker på at pejsen sidder godt fast, og det kan man gøre ved at spænde den fast med nogle skinner hvorpå pejseindsatsen skrues fast, og evt. fuge rundt om pejsen. Det er dog sjældent et godt valg at lave arbejdet selv medmindre man er håndværker – installationen er ikke et punkt hvor man bør gå på kompromis. Forklaringen er at det er her den sidste finish for alvor kommer til udtryk, og det er da rart rent sikkerhedsmæssigt at den sidder godt fast, men også at det ikke ser mærkeligt ud når den endelig er blevet monteret.