Terrasse i sandsten

Min kone, Hanne, er af den type, der ofte stiller de mest naturlige spørgsmål, som man bare ikke lige på stående fod kan svare på. Som nu for nogle dage siden, da vi talte om, hvilken type belægning, vi skulle have på den lille havegang, vi har besluttet at anlægge mellem græsplænen og urtehaven, som i forvejen er adskilt af et bælte med buske. Vi har på en måde i forvejen en havegang gennem buskene, men den har ingen belægning, og hvis det har regnet, får man uvilkårligt en masse jord på fodtøjet, hvis man går i urtehaven for at hente en dusk persille. Derfor vil vi gerne have en belægning på den lille havegang, så vi ikke slæber alt det skidt med ind i huset.

Vi talte om små eller større fliser, og på et tidspunkt nævnte jeg, at det nok ville være noget kønnere, hvis vi valgte en eller anden form for natursten, for eksempel granit eller sandsten.

Det var hun enig i, min kone, og så var det, at hun henkastet spurgte: Hvad er egentlig sandsten? Og hun var ikke tilfreds med min forklaring om, at det jo var en slags sten ligesom for eksempel granit.

Belært af erfaringen stjal jeg mig til at slå det op i vores leksikon, hvor jeg kunne læse, at sandsten er en bjergart, der består af aflejret sand, som bindes sammen af kalk eller kisel – eller eventuelt af nogle jernforbindelser. Der var kun den ret korte forklaring, men jeg kunne da også læse, at man har sandsten mange steder i verden blandt andet også på Bornholm, hvorfra den kendte Neksø sandsten kommer.

Lidt senere nævnte jeg min nye viden for den skønne. Hun var tilfreds med svaret, men blev lidt betænkelig ved at vælge sandsten fliser til havegangen, for hvis materialet består af sand, der er bundet sammen af for eksempel kalk, kan man vel risikerer, at det hele smuldrer efter nogle år ude i det fri.

Jeg understregede for hende, at det nok gælder alle former for sten fra naturen, at de består af bittesmå enkeltelementer, som under stort tryk af overliggende jordlag i løbet af millioner af år er blevet omdannet til den ene eller den anden form for sten. Men det kan da godt være, at sandsten kan gå hen og smuldre, men det bliver næppe i hverken vores eller de næste mange generationers tid, sagde jeg.

Hendes skepsis blev noget afdæmpet, og så kom jeg pludselig i tanker om, at et par af vores gode venner for flere år siden havde valgt en sandsten terrasse, da de totalrenoverede både deres gamle hus og en del af haven. Det nævnte jeg for Hanne vel vidende, at hun altid har været meget begejstret for vores venners terrasse, som hun synes er noget af det smukkeste, man kan opleve af den slags.

Og det var faktisk så billigt, at vi slet ikke behøvede at tage imod det tilbud om et billigt lån, vi faktisk havde fået.

Og så var beslutningen truffet. Vi ville lægger sandsten fliser på den lille havegang, for det betyder ikke noget særligt, at de er en del dyrere end kedelige fliser eller belægningssten af beton, for havegangen er så kort, at merudgiften er nærmest ligegyldig.