En sag om hævd

Jeg kan faktisk ikke huske, om jeg har fortalt dig om mit sommerhus. Men altså det er jo et gammelt stenhus, der ligger i en fredet landsby. Ligeved siden af mit hus er der et andet hus. Vi deler faktisk en væg. Og jeg har længe været lidt sur på naboen, fordi han isolerer ikke tilstrækkeligt. Det medfører, at der trænger fugt ind i min bolig. Uanset hvor meget jeg isolerer og forsøger at tale pænt til naboen om det.

Nabogrunden

Samtidigt har jeg længe tænkt på, at jeg ville give min nabo et tilbud og købe hans ejendom ved siden af min. Jeg vil sætte den i stand. Fx grave et dybt hul i kælderen og lavet et eksotisk spabad, som ingen kender til – ud over mig. Ovenover, i stueetagen ville jeg så sørge for at udnytte varmen og få lavet et gulv, der spreder varmen. Der findes nye teknologier, som kan sørge for varme, uden at man behøver at investere kongeriger i dyre anlæg. Oppe øverst vil jeg så lave et studio. Et sted, hvor jeg kan sidde, stå, ligge og bare skabe alle de ting, som jeg går og planlægger. Ok, der skal være en seng. Men det er så det. Køkken og bad, har jeg ved siden af. Jeg vil kunne huse gæster. Det er slet ikke en dum idé at købe naboens ejendom. Sidste år talte han lidt om, at han ville sælge. Jeg fortalte ham, at jeg er interesseret, men at han skal tage sin tid til at beslutte sig. Jeg har ingen hast. Sådan en taktik, der hedder: Kom til mig, men forvent ikke noget.

Skal vi handle?

I år kom han så og gentog sin plan og spørgsmål: Er jeg stadig interesseret. Jeg svarede ja, det er jeg. Han skal bare sige til, når han er klar, så kan vi begynde at handle. Han lovede, at jeg får noget at høre i løbet af oktober. Alt det der med corona har forsinket mange ting. Jeg er helt på det rene med det. I mellemtiden – indtil oktober – har jeg så muligheden for at undersøge, hvad værdien af bygningen i virkeligheden har. Og jeg har en stærk fornemmelse af, at han i virkeligheden ikke er den lovlige sælger.

Hjælp fra advokat til hævd

Det kan godt være, at han har hævd over bygningen, fordi han har brugt den i de sidste 20 år. Men jeg ved det ikke. Og det er en af de ting, som bare helt sikkert skal være på plads, inden jeg skriver under på nogen som helst, aftalte. Det er også det råd, som en advokat i Vejle gav mig. Han er en barndomsven. Kender ikke helt til forholdene her i landet. Men er en god støtte og vejleder for mig, når jeg skal tage den slags beslutninger. Min egen advokat her i landet har rådet mig til bare at vente og se, hvad der sker. Der er ikke nogen grund til at haste. Som hun siger: ”Der kan ske meget på få uger, så tag det, som det kommer. Vil han virkeligt sælge til dig, er du den første, der får besked om det.”