Hvad er metakognitiv terapi?

Mange mennesker oplever på et eller andet tidspunkt, at de bliver triste og kede af det. For nogle sker det fx ved højtider – som fx i julen, hvor de er alene. De får en masse triste tanker. Når de så kommer ind i hverdagen efter nytår, så vender de triste tanker om ensomheden sig til at blive positive tanker, netop fordi de vender tilbage til job og aktiviteter, hvor de møder kollegaerne og klubkammeraterne igen. Deres følelse af ensomhed forsvinder. For andre mennesker, derimod, forbliver de triste tanker. Deres følelse af ensomhed og måske også af, at alt er håbløst forbliver. De negative tanker forsvinder ikke. Disse mennesker risikerer at få en depression. Det kan føre til alvorlige helbredsproblemer.

Vær opmærksom

Derfor er det vigtigt, at du, hvis du har negative tanker, er opmærksom på det. Og det er vigtigt, at du får gjort noget ved din tilstand, hvis du konstant går rundt og er ked af det og føler, at alt er kilde til problemer for dig – eller at alt er håbløst.
Har du et længere forløb med sådan nogle følelser, så vil det være godt for dig at komme i terapi.

Det vil kunne hjælpe dig til at få din livskvalitet tilbage. Det fortjener du. Ok, hvilken form for terapi, skal du så gå til? Det kan være meget svært at sige. Du skal måske til en psykoterapeut. Eller måske en life-coach. Du kan også komme i terapi hos en psykolog.

Psykologer anbefaler metakognitiv terapi

Hvis du vælger at gå i terapi hos en psykolog, så vil han – eller hun – givetvis sørge for, at du kommer i metakognitiv terapi.  Øh? Hvad er det? Ja, metakognitiv terapi er en behandlingsform, der ikke tager medicin i brug. Du får ikke lykkepiller. Du får derimod nogle redskaber, som du kan bruge til at styre dine dårlige tanker om livet og dets håbløshed med.

Metakognitiv terapi består af både samtaler med psykologen – som i første omgang skal identificere, hvad dine negative tanker består af, og hvordan de påvirker dig. Når den identifikation er skabt, så kan psykologen give dig nogle konkrete øvelser, som ganske enkelt vil lære dig at kontrollere dit tankemønster.

At kontrollere tanker

Du vil måske sige, at man ikke kan kontrollere sine tanker. Jo, der er faktisk videnskabelige beviser for, at det er muligt at kontrollere sine tanker. Og du kan lære at kontrollere dine. Og det er det, der skal til. Det, du skal lære, er nemlig, at de negative tanker, som du har, ikke må overtage dit liv. Du skal simpelthen lære, at du kan kontrollere, hvad du tænker, og hvor meget du vil tillade dig selv at gå rundt med de negative tanker. Det er det, denne særlige behandlingsform, som vi kalder for metakognitiv terapi, går ud på.

Du får nogle konkrete redskaber og øvelser, som du kan bruge. Som du skal bruge. Og følger du psykologens vejledning, så vil du opleve, at dine negative tanker bliver færre og færre. Jo, det kan tage tid. Men du får det simpelthen bedre. Din depression vil fortage sig. Dit liv vil få kvalitet igen.