Kursus i Lean

Det var lidt af en opgave, jeg løb ind i, da jeg ved middagsbordet i aftes fortalte min kone, at jeg om et par uger skal deltage i et kursus, som min arbejdsplads har arrangeret. Jeg fortalte, at der var tale om et Lean kursus, som skal klæde os medarbejdere på til en større omlægning af arbejdsgangene i firmaet.

Det var vores datter, Pernille, på 11 år, der spurgte, hvad ordet Lean betyder. Jeg gav mig til at forklare hende lidt om, at det i denne her sammenhæng handler om at gøre produktionen og administrationen, som jeg er ansat i, mere sammenhængende og uden overflødige arbejdsprocesser, så vi gerne skulle opnå en øget produktivitet i virksomheden.

Men for Pernille var det mere interessant at forholde sig til selve det engelsksprogede ord. Jeg kunne selvfølgelig straks fortælle hende, at det betyder noget i retning af slank, og så var det, at jeg kom på en opgave, for i Pernilles øjne betyder slank jo bare, at man ikke er overvægtig.

Nå, men det lykkedes mig vist at få hende til at forstå, at det i virkeligheden betyder det samme, når man taler om arbejdet i en eller anden virksomhed. Det handler om at fjerne det overflødige fedt, idet fedtet skal forstås som arbejdsindsatser, der ret beset ikke er nødvendige.

Og så kom min kone med den indvending, at der var vel ikke andre end os selv i firmaet, der kunne gennemskue overflødige arbejdsgange. Det behøver man vel ikke have andre til at påpege. Der var jeg nu ikke enig, for sagen er nok i mange virksomheder, at man hænger fast i gamle vaner og gør tingene på samme måde, som man altid har gjort, og den måde behøver altså ikke i alle tilfælde at være den mest rationelle.

Og det er også vores direktørs tankegang, kunne jeg fortælle min bedre halvdel. Det er derfor, at han ofrer en masse penge på at sende en udvalgt gruppe af medarbejdere på Lean uddannelse, så vi efterfølgende kan sætte os i spidsen for de omlægninger, vi har brug for i virksomheden.

Som i så mange andre situationer kan det være en stor fordel at få nogle andre og friske øjne til at kigge på firmaets arbejdsgange, for det er som sagt vanskeligt for de fleste mennesker at få øje på uhensigtsmæssige processer i forbindelse med noget arbejde, de måske har udført på en bestemt måde gennem flere årtier.

Selv glæder jeg mig til kurset, som løber over fire gange fire timer. Jeg forventer at få nogle værktøjer til at kigge nærmere på mine egne og mine kollegers vaner og så finde ud af, hvilke arbejdsgange der kan gøres på en mere rationel måde.

En af grundene til, at jeg glæder mig meget til både kurset og den efterfølgende proces, er, at vores direktør har understreget, at det her ikke er en spareøvelse, og der skal ikke skæres ned i medarbejderstaben. Jeg skal ligesom nogle af mine kolleger fungere som Lean konsulent internt i firmaet, og det er spændende.