Digitalt versus offset

Væksten i digitaltryk og ny teknologi har givet nye spændende muligheder indenfor trykverdenen. Det har også medført nogen forvirring. En forståelse for fordele og ulemper ved digital tryk versus almindeligt offset tryk er vigtigt for at tage det rigtige valg. Vi har spurgt om lidt information fra et trykkeri i København til denne artikel.

Offset tryk er det mest almindelige til store volumen indenfor tryk. Her brændes det ønskede print på en plade og er dernæst overført fra pladen til et gummi ”tæppe” og dernæst over på printoverfalden / papiret. Digitaltryk eliminerer mange af de mekaniske skridt, som er nødvendige for offset tryk – bl.a. at lave film, farveproof, lave plader etc.

Fordele ved digitalt trykkeri:

  • Hurtig produktionstid
  • Alle print er ens. Mere nøjagtigt antal og mindre spild.
  • Billigere ved færre antal. Mens større antal er billigere i offset tryk.
  • Variable data kan bruges ved digitaltryk. Det kan være fx skift af en modtager/adresse eller fx et navn

 

Fordele ved offsettryk:

  • Bedre billedkvalitet
  • Der kan trykkes på mange forskellige materialer og papirkvaliteter
  • Pris per styk går ned, når antallet forøges

 

Hvad skal du så vælge?

Når der er et større antal, skal du typisk vælge offset tryk. Har du et spændende materiale eller et usædvanligt format, skal du vælge offsettryk.
Skal du printe i sort/hvid er offsettryk ofte billigst.
Skal du trykke i pantonefarver, et offset tryk det bedste. Digitaltryk simulerer blot pantonefarver, hvor offset bruger pantonefarver.

Skal det går stærkt, er digital tryk det bedste valg.

Skal der tilrettes med modtagernavne etc., er digital tryk bestemt det bedste valg.

Som med så meget andet er dette blot tommelfingerregler. Det er altid en god idé at tjekke forskellige leverandører ud – og forskellige løsninger. Er du i tvivl, så få tilbud fra et trykkeri, der leverer digital tryk og et, der leverer offset tryk. Eller endnu bedre få måske 2-3 forskellige, så du kan sammenligne dem. Du kan også søge på nettet. Mange trykkerier har en beregner online, hvor du selv kan beregne din opgave. Er du i København, så søg fx på ”trykkeri København” efterfulgt af prisberegner eller måske digital trykkeri. Det kan også være ”tryk København” med de samme ord efter. Prøv dig frem!