Praktisk redskab, design, eller midt imellem

Nogle ting hører hjemme i værkstedet, andre i stuen og nogle i køkkenet. Men så er der dem som fungerer i flere miljøer, med forskellige funktioner. Disse er de klassiske geniale opfindelser – at opfinde noget som kan være en nødvendighed for en håndværker, men et designelement i stuen. Dette kan siges om trappestigen. Flere stigetyper finder samme vej, men trappestigen har specielt vist sit værd som den mest populære stige, samtidig med at designfirmaer som Hindevadgaard og Design House Stockholm har leveret yderst populære inventarer til det moderne hjem, i form af en trappestige. Sjældent ser man at inventar har dobbeltfunktion, at det både kan fungere som pynt og som et praktisk element.

 

Materiale

Alt efter hvor man skal anvende stigen og til hvilket behov, er der en masse ting man skal overveje. Heriblandt materialet. Trappestiger fås i træ, aluminium og glasfiber. Materialet har effekt på stigens udseende, vægt og nogle specielle funktioner. Af specielle funktioner kan der bl.a. nævnes at glasfiberstiger ikke er elektrisk ledende og derfor ofte anvendes af elektrikere. Ift. vægt er dette ofte grunden til at man vælger en alustige frem for en træstige. Træstiger giver et rustikt look som mange foretrækker hvis stigen er synligt i hjemmet. Samtidigt er der noget tradition i træstiger, ved at det var i det materiale de allerførste stiger blev bygget i.

Er man typen som foretrækker lidt detaljer og frække funktioner, så er alustigen typisk vejen at gå. Det er ofte i denne boldgade man finder indbyggede værktøjsholdere/hylder, hjul, justerbare forlængerben, osv., hvor det i den anden boldgade (træstiger) ofte er det simple look som er den gennemgående røde tråd.

 

Dobbeltfunktion eller specifik anvendelse

Som nævnt helt i starten af dette indlæg, kan man ofte med fordel vælge at købe en stige som både kan anvendes praktisk til at nå de høje hylder i hjemmet og til at dekorere stuen med et iøjefaldende designelement. Dog bør man i nogle tilfælde vælge at købe to stige, til hvert sit formål. F.eks. hvis man skal opstille et telt i haven og man derfor skal arbejde i en højde, højere end de 2-5 trin en designstige eller køkkenstige ofte når op på.

 

Huskesedlen

Når man så har valgt at det skal være en træstige, da man ønsker at bruge den både som et praktisk redskab, som det ved fødslen var dets formål, og til et designelement, som nogle dygtige og velkendte designere har opdaget, er det nu tid til at finde den rette. Derfor er der her en liste med brugbare overvejelser:

  1. Højde – Hvor højt skal du op? Husk din egen rækkevidde fra det højeste, sikre ståsted på stigen.
  2. Farven – Skal den bruges i stuen, er det vigtigt at den passer ind. Træfarven er det sikre, universale look, men en orange stige kan give et frisk pift til indretningen.
  3. Funktionalitet – Har du brug for at have en hylde at lægge værktøjet på, så du står med frie hænder til det du nu skal lave i højden.
  4. Kvalitet – Stigen er overraskende nok et af de farligste redskaber på en arbejdsplads og derfor også i hjemmet. Derfor kan det virkeligt betale sig at skære de allerbilligste stiger fra i ens overvejelser. Man behøves dog heller ikke at bruge flere tusinde kroner, hvis du blot bruger stigen i ny og næ.
  5. Anvendelse – Skal stigen løftes ofte kan det være en fordel at kigge på hvad stigen vejer, samt om den er klodset eller nem og fleksibel at pakke sammen og stille op igen og igen.

 

Der kan være flere punkter som er vigtige for lige præcis dit behov, men med disse overvejelser er du i hvert fald et par trin op af den rigtige stige. Nu skal du så købe stigen og hvor gør man så dette. Byggemarkeder og trælaster har altid et lille udvalg stående, men vil man gerne sammenligne flere varianter, er nettet et godt sted at starte. Samtidig kan de være et frygteligt besvær at slæbe en 8m lang stige hjem fra et byggemarked eller sågar bare en 2 meters. Så med mindre du har et behov for at se og røre ved produktet for at være sikker, kan du gøre dig selv en tjeneste og bestille den på nettet og få den leveret lige til døren. Vær derfor opmærksom på om du kan få fri fragt eller andre fordelagtige tilbud online.