Proteinpulver og bivirkninger

Proteinpulver er i dag det mest anvendte kosttilskud af folk som styrketræning. Der er dog stadigvæk en del personer som bekymre sig om bivirkninger ved proteinpulver. Specielt forældrene til unge mennesker, bekymre sig om det er skadeligt for deres barn, at anvende proteinpulver. Dette emne ser vi lidt nærmere på i denne tekst.

Hvis man forholder sig 100 % objektiv, så er det forståeligt nok, at folk bekymre sig om hvorvidt det er sundt eller usundt at anvende proteinpulver. En del af bekymringen bunder i, at mange ikke ved hvad proteinpulver reelt er. Det er her meget vigtigt at slå fast, at proteinpulver ikke er et syntetisk og unaturligt produkt, som er proppet med kemi. Uanset om det drejer sig om whey proteinpulver, kasein proteinpulver, ris proteinpulver eller soja proteinpulver, så er der tale om et produkt, som er udvundet fra naturlige råvarer, hvor man har oprenset, filtreret og skånsomt bearbejdet råvaren, så man ender op med et proteinpulver af meget høj kvalitet og ernæringsværdi. Proteinpulver kan derfor beskrives som en slags koncentreret mad. Det skal dog stadigvæk påpeges, at proteinpulver er et kosttilskud. Hovedparten af ens proteinindtag bør stadigvæk komme fra gode og sunde fødevarekilder. Men proteinpulver kan sagtens indgå som en sund tilføjelse til en fornuftig diæt.

Der er mange som bekymrer sig om bivirkninger ved proteinpulver. Proteinpulver har i sig selv ikke nogen bivirkninger. Med mindre man selvfølgelig lider af en eller anden form for allergi i forhold til det specifikke proteinpulver. Der er mange som lider af allergi overfor mælkeprotein eller laktose, og de vil selvfølgelig opleve bivirkninger, hvis de indtager whey proteinpulver eller kasein proteinpulver, som begge stammer fra komælk. Men ser man bort fra denne undtagelse, så er der absolut ingen bivirkninger ved proteinpulver.

En del personer bekymrer sig også om hvorvidt det er skadeligt for kroppen at indtage store mængder proteinpulver, eller store mængder protein i det hele taget. Det høre ikke til sjældenhederne, at man i medierne hører om at for meget protein skader nyrerne og andre indre organer. Det er dog tale om udokumenterede påstande. Ser man på nyrer problematikken, så bunder den i en misforståelse. Patienter med eksisterende nyresygdom opfordres til ikke at indtage for store mængder protein, da det belaster nyrerne. Der findes mange videnskabelige undersøgelser, som dokumenterer dette. Men ser man på sunde og raske mennesker, med velfungerende nyrer, så er der ingenting der peger i retning af, at et højt protein indtag er skadeligt. Så der er absolut ingen grund til at være bange for at det skulle være et problem, at supplere sin kost med ekstra protein fra proteinpulver.

Proteinpulver kan uden problemer indgå som en del af en sund kostplan, uden man behøver at bekymre sig om bivirkninger. Både for folk der dyrker styrketræning og anden sport, men også for personer som har andre målsætninger end store muskler. Proteinpulver er også et godt supplement til slankekuren, hvis man ønsker at tabe sig. Og det er et godt supplement til kosten for ældre som har svært ved at spise nok.