For højt blodtryk

Nej, du skal ikke betragte det som en sygdom. Kald det en skavank i stedet for, hørte jeg min gamle fars læge sige, da jeg forleden dag fulgte min far til lægen, fordi han ikke følte sig rigtigt tilpas.

Lægen havde undersøgt min far, der har rundet de 85 år, og havde blandt andet konstateret, at han havde for højt blodtryk. Men det er helt normalt for en mand i din alder, sagde lægen, som samtidig beroligede min far og mig med, at der ikke var tale om nogen form for truende situation. Lægen ville ordinere noget medicin til at holde blodtrykket i ave.

Min far bor stadig i den lejlighed, han flyttede ind i, da min mor døde for syv år siden. Han bor på første sal, og indtil nu har han faktisk ikke haft problemer med trapperne, men her på det seneste har han lidt af nogle knæ smerter, når han går op ad trappen. Det gjorde han lægen opmærksom på, så han fik også lidt overfladisk undersøgt sine knæ.

Men lægen fandt ikke noget unormalt, og han mere end antydede, at et forhøjet blodtryk også kan skabe smerter i benene, især når man går op ad trapper. Lægen spurgte dog lidt ind til, om der var andre steder, min far havde ondt – først og fremmest ville han gerne vide, om min far havde rygsmerter i forskellige situationer.

Når man har nået din alder, er det bestemt ikke unormalt, at det kan gøre ondt i ryggen ved visse belastninger af kroppen. Det kan for eksempel være, hvis man bøjer sig ned for at samle et eller andet op fra gulvet. Men min far bedyrede, at hans ryg bestemt ikke fejlede noget. Han har nu også altid forsøgt at skåne den ved at bøje ned i knæede, hvis han for eksempel skulle samle noget op. Det lærte han for mange år siden, da han i en periode var plaget af en diskusprolaps.

Det gjorde lægen lidt nysgerrig, og han spurgte, om far den gang var blevet opereret for sin ryglidelse. Det var imidlertid ikke tilfældet, for det var lykkedes at fjerne symptomerne med massage og fysioterapi, så man ville ikke give sig til at operere ham, for den gang for snart 50 år siden, var den slags en noget mere risikabel operation, end tilfældet er i dag.

Men det gav dog lægen en mistanke om, at min fars smerter i knæene kunne have noget at gøre med den diskusprolaps, han i sin tid havde haft. Men i så fald er der ikke så meget andet, vi kan gøre, end give dig noget relevant smertebehandling, sagde lægen til min far. Måske skulle han prøve akupunktur til at fjerne smerter?

Men du skal ikke have noget specielt stærkt. Jeg vil tro, at nogle almindelige Ibuprofen, som man kan købe i håndkøb, kan fjerne smerterne i dine knæ, så du kan blive boende i din lejlighed på første sal nogle år endnu, sagde lægen beroligende.

Det blev alt i alt en god konsultation hos lægen, for min far følte sig godt beroliget bagefter. Og han ved jo også godt, at han er nødt til at snuppe en nem og bekvem slankekur af og til.