Bortskaffelse af affald

Nu er vi heldigvis kommet ud på den anden side af den chokerende oplevelse, vi fik sidste år, da flere voldsomme regnskyl efter hinanden var skyld i, at kælderen i vores hus blev oversvømmet i en sådan grad, at vandet stod godt og vel halvanden meter over gulvet.

Det var et sørgeligt syn, der mødte os, da vi kom hjem fra et weekendophold på det tidspunkt. Vi havde aldrig tidligere oplevet oversvømmelse i vores kælder, så vi var slet ikke forberedte på de voldsomme ødelæggelser, vandet havde anrettet.

Vi havde en del møbler stående i kælderen, men ikke nogen af specielt høj værdi, men alligevel priste jeg mig da lykkelig over, at vi ikke har sparet på forsikringsdækningen i forbindelse med vores hus.

Men vi fik chok nummer to, da vandet omsider var væk igen, for betongulvet i hele kælderen var totalt ødelagt, så det var nødvendigt med et nyt gulv, ligesom væggene i kælderen havde taget skade. En taksator fra vores forsikringsselskab var ude at besigtige skaderne, og han kunne berolige os med, at der var fuld dækning for det hele i vores forsikring.

Noget af det meget bekostelige i forbindelse med renovering af kælderen var faktisk at komme af med murbrokker og andet affald fra kælderen. På entreprenørens tilbud på arbejdet kunne jeg se, at afhentning af affald var en betydelig post, som jeg da var noget overrasket over.

Men realiteterne gik op for mig, da håndværkerne var i gang med arbejdet, for vores hus har ikke meget udenomsplads, så det var nødvendigt at placere en affaldscontainer  ude på villavejen, hvor den i øvrigt var til ikke ubetydelig gene for trafikken.

Men det var besværligt for håndværkerne først at få tømt vores kælder for de ødelagt møbler og andet bohave, som på ingen måde kunne genbruges efter oversvømmelsen. Senere skulle håndværkerne møjsommeligt slæbe murbrokker og andet byggeaffald op fra kælderen og ud i containeren på gaden. Til det formål brugte de en bigbag (sådan en fætter her), der åbenbart var så solid, at den kunne holde til den tunge last. Der måtte to mand til for at få den tunge last bakset op ad de seks trappetrin ned til kælderen.

En dag snakkede jeg lidt med den entreprenør, der stod for arbejdet, og han fortalte, at det med tiden er blevet meget dyrt at leje en container i København. Det hænger primært sammen med, at det er dyrt i afgifter at komme af med affaldet på de kommunale genbrugspladser, men de vognmænd, der udlejer containere, er også nødt til at tage højde for, hvor besværligt det er at komme til med en lastbil, for der går ekstra tid med at få afleveret og senere afhentet en container på steder, hvor det er trangt med plads.

Han nævnte, at det med årene er blevet et stigende problem at komme af med storskrald i København, men netop derfor er der også vognmandsfirmaer, der har specialiseret sig i den slags, så det kan gennemføres så smertefrit som muligt. Men de firmaer tjener gode penge, betroede han mig.